Vinduets nyhetsbrev

I Vinduets rapport fra Norsk Litteraturfestival på Lillehammer skriver Ola Innset om boka og vår presentasjon av prosjektet på Lillehammer Kino.


(…)
Det er vanskelig å komme utenom Storbritannias historiske utmeldelse av EU når man skal snakke om «tendenser» i øyriket. Hadde man spurt de fleste av de britiske litteratene på festivalen, ville man nok fått til svar at det var et forferdelig feilgrep, drevet av ubeskrivelig dumskap og bakstreversk fremmedfiendtlighet. Men flertallet av de som stemte i folkeavstemningen i 2016 mente altså at det var en god idé, selv om antallet muligens har sunket siden dengang. Merkelig nok var det en programpost med to nordmenn som førte til at jeg (Ola Innset) lærte mest om fenomenet. Vinduets redaksjonsrådsmedlem Yohan Shanmugaratnam fikk utdelt Bokhandelens sakprosapris for boka Bruddet. Byen som valgte Brexit, og han og fotograf Line Ørnes Søndergaard kom rett fra en Innlandet-turné, som blant annet hadde vært innom stua til Erling Jevne i Øyer, til sal 1 på Lillehammer kino.

Shanmugaratnam og Søndergaard tilbragte mye tid i byen Boston på den britiske østkysten, som hadde et overveldende flertall for Brexit, både før og etter avstemningen. De fortalte både om engelskmenn som det gikk an å tenke at hadde gode grunner for å være mot EU, litauiske arbeidsinnvandrere som fikk lide på grunn av økende rasisme, og øyeblikket på den lokale karaokebaren da den østeuropeiske bartenderen med den store stemmen synger «I Will Survive» og et helt rom, fullt av både østeuropeere og briter, gauler med av full hals – også på trompetsoloen («turudutt, turudutt, turudutt, turudutt»).

Genistreken kommer imidlertid etter Brexit-avstemningen, da Shanmugaratnam og Søndergaard ikke ser seg fornøyde med bare et «på den ene siden og på den andre», men blir med litauiske Aleksandra tilbake til hjemlandet. Der konfronterer hun skammen over å vende tilbake med uforrettet sak, men siden salatpakkingen hun har jobbet med i England, der foretas av arbeidsinnvandrere fra Ukraina, greier hun ikke å få jobb i Litauen og må vende tilbake til England nok en gang. Der får hun omsider jobb på et enormt Amazon «fulfilment center», og hennes framtid i det Shanmugaratnam og Søndergaard presist omtaler som en «karusell av kropper og kapital», forblir usikker. Slik går boka videre fra spørsmålet om Brexit var «bra eller dårlig» til mye større og viktigere spørsmål om hvordan vi har klart å innrette hele Europa på en så usosial og direkte menneskefiendtlig måte. Prisvinnerne ga også innblikk i hvordan de har jobbet sammen fram mot sluttproduktet, og et bedre eksempel på at tekst og bilder kan berike hverandre skal man lete lenge etter. Vinduet gratulerer med velfortjent pris!
(…)

Nyhetsbrevet i sin helhet finner du her.


Previous
Previous

Helsinki Photo Festival

Next
Next

Yohan vant Bokhandelens sakprosapris